Doe mee aan de Innovatie Challenge en ontwerp een energieneutraal gemaal!

 • geplaatst op 17-09-2018 11:31

  Wetterskip Fryslân doet mee aan de eerste editie van de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân 2018. Samen met meer dan 20 andere bedrijven, overheden en instellingen leggen we op 10 oktober een duurzaamheidsvraagstuk voor aan de inwoners van Fryslân. We vragen creatieve, ondernemende mensen met een bron van inspiratie mee te denken met het ontwerp van een zo duurzaam mogelijk gemaal om het waterpeil in sloten te beheren. Schrijf je voor 1 oktober in via www.duurzame-innovatie-challenge.frl.

  Onze ambitie

  Wetterskip heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. We willen onze CO2-uitstoot daarom sterk terugdringen. De bouw en het energiegebruik van gemalen spelen hierbij een belangrijke rol. De aandrijving van gemalen zorgt bijvoorbeeld voor 24 procent van de totale CO2-uitstoot door elektriciteitsgebruik door Wetterskip. Hier valt dus nog veel winst te behalen. Daarom vragen we inwoners mee te denken bij een zo duurzaam mogelijk ontwerp voor ons nieuwe gemaal in Leeuwarden.  

  Ontwerp energieneutraal gemaal

  In het gebied Schenkenschans ten westen van de stad Leeuwarden werkt Ekwadraat aan een Energiecampus waar energie opwekken centraal staat. In dit gebied gaan we het huidige gemaal vervangen door een nieuw gemaal aan de andere kant van de polder. Het is nu een landelijk gebied zonder omwonenden. In de komende jaren komt hier een duurzaam bedrijvenpark. Voor het nieuwe gemaal zoeken we een zo duurzaam mogelijk ontwerp. Waar je bij het ontwerp rekening mee moet houden, lees je op: duurzame-innovatie-challenge.frl.

  10 oktober: bootcampdag

  Er zijn bij de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân in totaal 20 verschillende challenges van organisaties en bedrijven uit Fryslân. Zij hebben allemaal een duurzame uitdaging die ze willen op laten lossen door jou! Deze challenges zijn verdeeld over 3 verschillende thema’s: circulariteit en energie, sociale innovatie en duurzame organisaties. Elk thema heeft zijn eigen bootcampdag. De challenge van Wetterskip, het ontwerpen van een energieneutraal gemaal, komt op 10 oktober aan bod. De deelnemers gaan die dag aan de slag gaat met alle challenges, waaronder die van Wetterskip, die die dag aan bod komen.

  Op www.duurzame-innovatie-challenge.frl lees je hoe het werkt.